BAKTERIÁLIS VAGINÓZIS | KOMPLEX TERÁPIA | VITAGYN C HÜVELYKRÉM   KAPCSOLAT
Főoldal > Vitagyn C hüvelykrém  
Használati útmutató
Gyakori kérdések

  Gyakori kérdések

1. Mit tartalmaz a Vitagyn C hüvelykrém?

2. Milyen hatása van a C-vitaminnak a hüvelyben?

3. Milyen hatása van az ezüstnek?

4. Hogyhogy az ezüst a védő hatású tejsavbaktériumokat nem, csak a kórokozókat pusztítja el?

5. Mire jó a Vitagyn C hüvelykrém?

6. Mi az a bakteriális vaginózis?

7. Milyen életkorban fordul elő leginkább a bakteriális vaginózis?

8. Milyen tényezők kedvezhetnek a bakteriális vaginózis kialakulásának?

9. Lehet-e a visszatérő hüvelyi fertőzéseknek komolyabb következménye?

10. Hogyan kezelhető a bakteriális vaginózis?

11. Hogyan lehet a hüvely önvédelmi mechanizmusát helyreállítani?

12. Hogyan kell használni a Vitagyn C hüvelykrémet?

13. Hol lehet megvásárolni a Vitagyn C hüvelykrémet?

14. Egészségpénztáraknál van-e támogatás a Vitagyn C hüvelykrémre?

15. Hogyan kell használni az applikátorokat?

16. Előfordulhat-e hiba az applikátor feltöltése során?1. Mit tartalmaz a Vitagyn C hüvelykrém?
C-vitamint (aszkorbinsav) és ezüst citrátot, savas kémhatású krémben.

2. Milyen hatása van a C-vitaminnak a hüvelyben?
Az aszkorbinsav azonnali savasító hatással rendelkezik: gyorsan visszaállítja a hüvelyben a savas kémhatást. A savas környezet pedig nem kedvez a kórokozó baktériumok megtelepedésének. Emellett segíti a sejtosztódást, valamint a fehérjeképződést, ezáltal a hüvelyben található, védő hatású tejsavbaktériumok szaporodását támogatja. Az ún. sejtes immunitást, vagyis a kórokozók elleni védekező mechanizmust erősíti.

3. Milyen hatása van az ezüstnek?
Az ezüst természetes csíraölő hatású, gyorsítja a sebgyógyulást. Már Hippokratesz műveiben is találhatók utalások az ezüst gyógyító, betegségmegelőző hatásaira. A föníciaiak sem csupán fizetőeszközként használták az ezüstöt. Felismerték ugyanis, hogy ha a bor és a víz tárolására használt amfórákba, kancsókba ezüstöt tesznek, akkor azok tovább eltarthatók lesznek, nem romlanak meg. Az I. világháborúban a katonák sebeit ezüsttel ecsetelték, hogy elkerüljék a fertőzéseket. Ma már tudjuk, hogy az ezüst baktérium- és gombaellenes hatása kettős mechanizmuson alapul: egyrészt az ezüst képes a kórokozók sejtfalát károsítani, másrészt, a sejtekbe bejutva, és ott felhalmozódva gátolja a kórokozók életéhez nélkülözhetetlen fehérjék termelését, így azok pusztulását eredményezi.

4. Hogyhogy az ezüst a védő hatású tejsavbaktériumokat nem, csak a kórokozókat pusztítja el?
Az ezüst antimikróbás hatásai kémiai tulajdonságaiból erednek: az ezüst ionizált formája erősen tud kötődni ként, nitrogént, és oxigént tartalmazó fehérje-csoportokkal. A baktériumok falát részint összetett szénhidrátok (poliszaharidok), részint pedig fehérje alkotóelemek képezik. A kórokozó baktérium törzsek falának 90%-át teszi ki a fehérje – komponens, viszont a „jó” baktériumok (tejsav bacillusok) falát 90%-ban összetett szénhidrátok alkotják, és csupán 10%-ban fehérjék. Ezért lehetséges, hogy az ezüst inkább a kórokozókhoz kötődik, és a „jó” baktériumoknak nem árt.

5. Mire jó a Vitagyn C hüvelykrém?
A Vitagyn C hüvelykrém helyreállítja és fenntartja a hüvely egészséges pH-értékét, vagyis a savas kémhatást. Elősegíti a természetes Lactobacillus-flóra növekedését, azaz a védő hatású tejsavbaktériumok újraszaporodását, ezáltal meggátolja az olyan körülmények kialakulását, melyek a bakteriális hüvelyi fertőzések létrejöttének kedveznének.

6. Mi az a bakteriális vaginózis?
A bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyfertőzés, a hüvelyi folyás elsőszámú oka. Az ilyen fertőzéstől szenvedő páciensek a külső nemi szervekre is kiterjedő állandó nedvességérzésről, és kellemetlen „halszagú” folyásról panaszkodnak, mely közösülés, ill. menzesz idején kifejezettebbé válik. A bakteriális vaginózis a hüvely természetes egyensúlyának felborulása következtében, több kórokozó együttes hatására jön létre. A betegség kialakulásában különböző környezeti, lelki, szociális, hormonális és genetikai tényezők együtthatása is szerepet játszik. A folyamat elindításában fontos szerepet játszik a hüvelyi pH lúgos irányba való eltolódása, a fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot termelő tejsav baktériumok számának csökkenése. A betegség lefolyása dinamikus jellegű: a tünetek lefolyása gyakran változik kezelés nélkül is, tünetmentes szakok előfordulhatnak, a hajlamosító tényezők kiiktatása után spontán gyógyulás is lehetséges. A betegség hajlamos a gyakori ismétlődésre: sikeres kezelés után 1 hónappal 20-30%, 9 hónap után akár 80% is lehet a kiújulás aránya.

7. Milyen életkorban fordul elő leginkább a bakteriális vaginózis?
Többnyire a termékeny életkorban lévő nők betegsége. A nemi érés előtt, ill. a változókorban sokkal ritkábban találkozhatunk vele.

8. Milyen tényezők kedvezhetnek a bakteriális vaginózis kialakulásának?
Intenzív nemi élet, a partner gyakori váltogatása, rossz szociális körülmények, dohányzás, alkoholizmus, antibiotikus kezelés (ún. széles spektrumú antibiotikumokkal), gyakori irrigálás, cukorbetegség, méhen belüli fogamzásgátló eszköz, hormonális kezelés (fogamzásgátló tabletták) kedvezhet a bakteriális hüvelyi fertőzés kialakulásának. Emellett minden olyan beavatkozás, ill. esemény, mely a hüvely pH megváltozását, valamint a védő hatású Lactobacillus törzsek pusztulását eredményezi.

9. Lehet-e a visszatérő hüvelyi fertőzéseknek komolyabb következménye?
A fertőzés kellemetlen szubjektív tünetei mellett természetesen szövődményekkel, például kismedencei gyulladásokkal is számolhatunk. A terhesség ideje alatt kialakult fertőzés koraszüléshez, vagy a szülés utáni súlyosabb fertőzésekhez vezethet. Nőgyógyászati műtéteket követő infekciók is gyakrabban fordulhatnak elő bakteriális vaginózis fennállása esetén.

10. Hogyan kezelhető a bakteriális vaginózis?
A kezelés első, és legfontosabb eszköze az ilyenkor szokásos antibiotikum adása megfelelő dózisban és időtartamban. Az orvos felírhat szájon át szedhető, vagy hüvelyi antibiotikumot, és a kettőt kombinálva is ajánlhatja. Az antibiotikus kezelés után azonban, a fertőzés kiújulásának megelőzésére nagyon fontos a hüvely egészséges önvédelmi mechanizmusának helyreállítása: a pH savasítása, a tejsavbaktériumok újraszaporodása, valamint az öntisztulás elősegítése az ún. ökoterápia segítségével.

11. Hogyan lehet a hüvely önvédelmi mechanizmusát helyreállítani?
Többféle lehetőség közül választhatunk. Alkalmazhatunk kívülről bevitt Lactobacillusokat (tejsav baktériumok), ahhoz azonban, hogy ezek megtapadjanak és szaporodni tudjanak a hüvelyben nagyon fontos a megfelelően magas csíraszám, illetve a savas pH. Tejsavas hüvelyöblítéssel, illetve tejsav tartalmú kúpokkal visszaállíthatjuk a fertőzés során lúgos irányba tolódott kémhatást. A Vitagyn C hüvelykrémmel történő kezelés a benne lévő C-vitamin (aszkorbinsav) azonnali savasító hatása mellett az immunvédekezés erősítésével véd a fertőzés kiújulása ellen. Mindezt kiegészíti a kombinációban lévő ezüst jól ismert antiszeptikus (csíraölő) aktivitása, ezért a Vitagyn C hüvelykrém egy jól használható kezelési eszköz lehet akár a terhesség ideje alatt is a hüvely önvédelmi rendszerének helyreállítására, a bakteriális vaginózisok kiújulásának megelőzésére.

12. Hogyan kell használni a Vitagyn C hüvelykrémet?
Ha az orvos hüvelyi, vagy kombinált (tablettás és hüvelyi) antibiotikus kezelést írt elő, akkor a kúra befejezés után 6 napig, naponta 1 applikátornyi Vitagyn C hüvelykrém használata javasolt. A tartós eredmény érdekében fenntartó kezelésként hetente 1-2 alkalommal célszerű 1 applikátornyi Vitagyn C hüvelykrémet alkalmazni, 12 héten át.

13. Hol lehet megvásárolni a Vitagyn C hüvelykrémet?
A Vitagyn C hüvelykrém nem támogatott gyógyászati segédeszközként van forgalomban Magyarországon, és kizárólag gyógyszertárakban kapható. Egy doboz Vitagyn C tartalmaz 1 tubust, melyben 30 gramm hüvelykrém van, valamint 6 db eldobható applikátort.

14. Egészségpénztáraknál van-e támogatás a Vitagyn C hüvelykrémre?
Mivel az orvostechnikai eszközök és gyógyászati segédeszközök csoportjába tartozik, és ezért rendelkezik ún. CE számmal, ezért az egészségpénztárak támogathatják.

15. Hogyan kell használni az applikátorokat?
1. lépés: csavarja le a tubusról a kupakot, és a végén látható kis tüske segítségével lyukassza ki a tubus zárólemezét.
2. lépés: vegyen kézbe egy applikátort, és a menetes végével csavarja rá a tubusra.
3. lépés: az applikátorral összeszerelt tubust tartsa függőlegesen (alul a tubus, felül az applikátor), és két kézzel alulról finoman nyomja a krémet az applikátorba egészen addig, míg a dugattyú az applikátor felső végébe ütközik.
4. lépés: csavarja le az eszközt a tubusról, zárja vissza a kupakot.
5. lépés: az applikátort (lehetőleg fekvő helyzetben) vezesse fel óvatosan a hüvelybe, és a dugattyú megnyomásával juttassa be a krémet a hüvelyébe.
A kezelést célszerű este, lefekvéskor elvégezni. A krémben lévő hatóanyagok gyorsan felszívódnak, a vizes bázisú alapanyag pedig nem hagy nyomot a fehérneműn. Minden applikátor csak egyszer használható, használat után el kell dobni.

16. Előfordulhat-e hiba az applikátor feltöltése során?
Leggyakoribb hiba, hogy a tubus és az applikátor összecsavarása előtt elmozdítjuk (felhúzzuk) a dugattyút. Ilyenkor levegő kerül az applikátor dugattyú alatti részbe. Ha a dugattyút összecsavarozás után lenyomjuk, akkor ezt a levegőt bepréseljük a tubusba. Amikor elkezdjük feltölteni az applikátort, akkor a tubusban lévő túlnyomás miatt a krém egy része az applikátor felső nyílásán kifolyhat. Ezért nagyon fontos, hogy a tubus és az applikátor összecsavarozása előtt ne mozgassuk a dugattyút, illetve toljuk le egészen ütközésig.
Ugyanez a probléma fordulhat elő akkor is, ha összeszerelés után a dugattyút felfelé húzzuk, és úgy próbáljuk meg a krémet az applikátorba „felszívni”. Ez hibás módszer, hiszen az applikátor nem úgy működik, mint egy fecskendő: nem lehet bele „felszívni” az anyagot. Ha mégis megpróbáltuk, akkor csavarjuk le az applikátort a tubusról, ezután nyomjuk le a dugattyút ütközésig az eredeti helyzetbe, és csak azután szereljük ismét össze a tubussal. Ezt követően az útmutatóban leírt 3. lépéstől folytassuk a műveletet.

 

 

Patikákban kapható gyógyászati segédeszköz.
Cikatridina | Esberitox | Iberogast | Premens | Proktis-M | Remifemin | Remifemin plus | Remotiv extra | Reventil | Sedacur forte | Urzinol | Vitagyn C   •    Impresszum | Phytotec

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!