Intim kérdezz-felelek – a nyári hüvelyfertőzésekről

Nyáron viszonylag könnyű elkapni valamilyen női nyavalyát. Hogyan ismerheted fel a problémát, és mit tehetsz, ha beüt a baj?

Miért gyakori nyáron a hüvelyfertőzés?

A nyár a strandolás szezonja, és sokan vagyunk érzékenyek a medencék klóros vizére, mint ahogy szép számmal vannak nőtársaink, akik még a természetes vizekben való megmártózást követően is hüvelyi panaszokat tapasztalnak. Strandoláskor ugyanis könnyen megváltozhat a hüvelyi pH, ami sajnos kedvez a káros baktériumok vagy a gombák elszaporodásának. Többek között emiatt szokott kialakulni például a hüvelygomba vagy a bakteriális hüvelyfertőzés, hogy csak a két intim nyavalyát említsük. Rossz hír, hogy nemcsak strand után jelentkezhet efféle probléma, hanem szinte bármikor, ha valamiért felborul a hüvely belső biológiai egyensúlya.

A férfi partner lehet a felelős?

Az ember lánya hajlamos nyomban a partnerét hibáztatni, ha intim gondjai adódnak, ám éppen a kóros hüvelyi folyás két leggyakoribb oka, a hüvelygomba és a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásában a férfi partner legtöbbször ártatlan. A probléma hátterében ilyenkor ugyanis a hüvelyi pH megváltozása áll. Azt viszont nem árt tudni, hogy hüvelygomba esetén gyakran a partnert is kezelni kell, a ping-pong effektus, vagyis az esetleges visszafertőződés elkerülése végett.

Az óvszer megvéd a hüvelyfertőzéstől?

Bizonyos, nemi úton terjedő betegségek kivédéséhez az óvszer remek segítség, ám a hüvely belső, biológiai egyensúlyát sajnos nem lehet vele megóvni. Egyeseknél éppen a gumi, illetve a síkosításához használt anyag válthat ki kellemetlen hüvelyi tüneteket. Az óvszer ugyanakkor hasznos lehet, ha valaki éppen kifelé lábal egy gombás hüvelyfertőzésből, mert használatával elkerülheti a visszafertőződést.

Hogyan különböztessem meg a gombás és a bakteriális fertőzést?

A hüvelyi panaszok egyik első jele a rendellenes hüvelyfolyás, amely elég jól utal rá, hogy milyen problémával állunk szemben. Ha a váladék túrós-szemcsés, fehér vagy sárgás színű, ráadásul mindened erősen viszket odalent, olyankor hüvelygombára gyanakodhatsz. A bőséges, híg, áttetsző és halszagú hüvelyfolyás viszont inkább a bakteriális hüvelyfertőzés jellegzetes kísérője. A végső diagnózist, és a megfelelő kezelést azonban minden esetben bízd a nőgyógyászodra!

Mitol alakul ki a hüvelyfertőzés?

Vitagyn C® hüvelykrém a bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére

A Vitagyn C® savas pH-értékű hüvelykrém helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, ezáltal elősegíti a természetes Lactobacillus-flóra növekedését, gátolja a bakteriális vaginózisért felelős kórokozók növekedését, és kedvezőtlen környezetet teremt az E. coli baktériumok megtelepedéséhez valamint  a húgyúti fertőzések kiújulásához. Így alkalmas a bakteriális vaginózis és a visszatérő hólyaghurut  kezelésének és megelőzésének kiegészítésére. Alkalmazása különösen hasznos a fertőzés fellángolása esetén, illetve antibiotikumokkal történő kezelést követően.

  • Már a terhesség első hónapjaitól kezdve és a szoptatás idején is alkalmazható!

  • Nem tartalmaz parabént! Szagtalan, nem hagy olajos nyomot, és nem színezi el az alsóneműt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Ajánlott fogyasztói ár: 3404 Ft,-. Az ár tájékoztató jellegű, patikánként eltérést mutathat.

MEGVESZEM