Kérdések és válaszok a Vitagyn C-ről és a bakteriális hüvelyfertőzésről

Mire jó a Vitagyn C hüvelykrém?

 • A Vitagyn C bakteriális eredetű hüvelyfertőzések és visszatérő húgyúti fertőzések kezelésére és megelőzésének kiegészítésére javasolt készítmény.

Mit tartalmaz a Vitagyn C hüvelykrém?

 • C-vitamint (aszkorbinsav) és ezüst-citrátot, savas (tejsav) vegyhatású krémben.

Terhesség vagy szoptatás alatt alkalmazható-e a Vitagyn C?

 • Igen, a nőgyógyásszal történt egyeztetés után a Vitagyn C hüvelykrém biztonságosan alkalmazható várandósság és szoptatás idején is.

Hol lehet megvásárolni a Vitagyn C hüvelykrémet?

 • A Vitagyn C hüvelykrém kizárólag gyógyszertárakban kapható, nem támogatott, gyógyászati segédeszköz. Egy doboz Vitagyn C tartalmaz 1 tubust, melyben 30 gramm hüvelykrém található, valamint 6 db egyszer használatos applikátort.
Vitagyn C doboz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

💙 A Vitagyn C-kúra alatt élhetek-e szexuális életet?

 • Gondold át, hogy a szokásosnál bőségesebb, sokszor kellemetlen szagú folyás mennyire lehet vonzó a partnered számára! Ha mégsem akartok a gyógyulásig várni, akkor bakteriális, vagy gombás eredetű hüvelyfertőzés esetén, óvszerhasználat mellett a szexszel is meg lehet próbálkozni. Óvszer nélkül, különösen a gombás fertőzés könnyen oda-vissza „száll”. A spermiciddel kezelt óvszer azonban nem lesz jó hatással a hüvelyflórára. Nem volna érdemesebb kivárni a kezelés végét? A hüvelygomba egyébként a férfi partnernél is okozhat tüneteket, és ilyenkor őt is kezelni kell. Trichomonas eredetű fertőzés esetén tilos a nemi élet mindkét fél teljes gyógyulásáig! Mivel a trichomoniázis nemi úton terjedő betegség, mindenképpen kell óvszert használni, a baj elkerülése végett

Egészségpénztáraknál van-e támogatás a Vitagyn C hüvelykrémre?

 • A Vitagyn C hüvelykrém ún. CE számmal rendelkező, a gyógyászati segédeszközök csoportjába tartozó orvostechnikai eszköz, ezért az egészségpénztárak támogathatják.

Miben különbözik a bakteriális és a gombás hüvelyfertőzés?

 • Mivel a kétféle fertőzés különböző okból alakul ki, így a tüneteik, illetve a kezelésük is eltérő. Amint a nevük is elárulja, míg az egyiket baktériumok okozzák, a másik kialakulásáért az egészséges hüvelyflórában megtalálható Candida gombák túlszaporodása a felelős. A bakteriális hüvelyfertőzést (vaginózist) jellemzően bőséges, híg, áttetsző vagy szürkés színű és kellemetlen szagú hüvelyfolyás kíséri. Könnyű megkülönböztetned a hüvelygomba (candidiázis) tipikus tüneteitől: a gombás fertőzésre ugyanis a túrós-szemcsés állagú, fehér vagy sárgás színű hüvelyváladék és a szeméremtájékon tapasztalt viszkető, égő érzés utal. Bakteriális vaginózis (BV) kezelésére a nőgyógyász általában antibiotikum-kúrát javasol, hüvelygomba esetén pedig szisztémás (szájon át szedhető) gombaellenes készítményt is kaphatunk. A célzott terápia mellett mindkét esetben szükség van a hüvelyflóra mielőbbi helyreállítására. A kellemetlen tünetek enyhítését szolgáló kiegészítő kezelésre: bakteriális vaginózis esetén erre alkalmas lehet a Vitagyn C hüvelykrém, hüvelygomba megjelenésekor pedig a Micovag Plus hüvelykúp.
Mire jó a Vitagyn C hüvelykrém

Bakteriális hüvelyfertőzésemre gyógyszeres kezelést kaptam, mit tegyek, hogy ne fertőződjek meg újra?

 • Ha antibiotikumot kellett szedned, fontos tudnod, hogy ezek a gyógyszerek nemcsak a kórokozókat pusztítják el a szervezetben, hanem a kezelés során áldozatul eshetnek a hüvelyflóra hasznos tejsavbaktériumai is. Az antibiotikum-kúra után tehát fontos, hogy mielőbb helyreállítsd a hüvely savas pH-ját, amihez a Vitagyn C tejsavas hüvelykrém hasznos segítséged lehet.

Gombás hüvelyfertőzés esetén is hatékony a Vitagyn-C?

 • Gombás hüvelygyulladás esetén először mindenképp használj kifejezetten gombaellenes készítményt. Az orvos által felírt kezelés befejezése után rögtön elkezdheted a Vitagyn C alkalmazását a hüvelyflóra helyreállítására.

💙 Használható a Vitagyn C hüvelykrém egyéb hüvelyi készítményekkel egyidejűleg?

 • Nem használható.

Megelőzésre használhatom a Vitagyn C készítményt? Hogyan?

 • A Vitagyn C tejsavas hüvelykrém elősegíti a hüvelyflóra saját tejsavbaktériumainak szaporodását, amelyek az egészséges savas hüvelyi pH biztosításához nélkülözhetetlenek. Mivel a savas közeg nem kedvez a kórokozók megtelepedésének és szaporodásának, a Vitagyn C hüvelykrém segítségével megelőzhető a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulása. Antibiotikum-kúrákat követően különösen hasznos segítség lehet a Vitagyn C hüvelykrém, miután a baktériumellenes gyógyszerek nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezet hasznos baktériumait, köztük a hüvelyben élő Lactobacillusokat (tejsavbaktériumokat) is megtizedelhetik, aminek következtében megváltozhat a hüvely savas pH-ja, és a fertőzésekkel szembeni ellenállása is csökken.

Melyik hüvelyfolyást mi okozhatja?

Ha a folyás:

  • bőséges, halszagú, híg és szürkésfehér színű, akkor ez baktérium okozta hüvelyfertőzésre (bakteriális vaginózisra) utal;
  • szagtalan, szemcsés-túrós és fehér vagy sárgás, akkor ez gombás hüvelygyulladás lehet;
  • sárgászöldes, habos, bőséges, akkor ez nagy valószínűséggel trichomoniázis (szexuális úton terjedő fertőzés, a partner kezelésére is szükség van!)

Többször visszatérő hüvelyi fertőzésem volt, mit tegyek, hogy ne újuljon ki?

 • Minden döntéseddel támogasd a téged védő tejsavtermelő hüvelyi Lactobacillusaidat. Gondoskodj az intim higiéniádról! Tudatosan kerüld el a hajlamosító tényezőket!

Egyéb okból szedett antibiotikum-kúrával (pl. légúti fertőzésre kapott kezelés) egy időben alkalmazható-e a Vitagyn C a hüvelyflóra védelmére?

 • Igen, a Vitagyn C hüvelykrém akár az antibiotikum-kúrával egy időben, vagy közvetlenül utána alkalmazható.

Ezüstallergiában alkalmazható-e a Vitagyn-C?

 • Nem, ha valakinek ezüstallergiája van, ne alkalmazza a Vitagyn C-t.
Milyen életkorban fordul elő leginkább a bakteriális vaginózis?

Milyen életkorban fordul elő leginkább a bakteriális vaginózis?

 • A 17-45 éves nők legalább 30%-át érinti a baktériumok okozta hüvelyfertőzés. A hajlamosító tényezők azonban eltérőek lehetnek a különböző életszakaszokban: fiatalabb korban pl. a szexuális aktivitás, ill. szokások, valamint a terhesség, míg az idősebb, változókorú hölgyeknél a Lactobacillusok számára fontos ösztrogénszint csökkenése állhat a háttérben.

Mely tényezők kedvezhetnek a bakteriális vaginózis kialakulásának?

 • Az intenzív nemi élet, a partnerek gyakori váltogatása, a rossz szociális körülmények, dohányzás, alkoholizmus, antibiotikumos kezelés (ún. széles spektrumú antibiotikumokkal), gyakori irrigálás. Ezek mellett még a cukorbetegség, vérszegénység, visszatérő hólyaghurut, méhen belüli fogamzásgátló eszköz használata, hormonális kezelés (fogamzásgátló tabletták) ugyancsak kedvezhet a bakteriális fertőzés kialakulásának. Továbbá minden olyan beavatkozás, ill. esemény, amely a hüvelyi pH megváltozását, valamint a védő hatású Lactobacillus-törzsek pusztulását eredményezi: pl. a bármilyen célból szedett antibiotikum nemcsak a bélflórát károsíthatja, hanem a hüvelyflórát is.

Tartalmaz-e a Vitagyn C hüvelykrém parabént?

 • A Vitagyn C hüvelykrém parabénmentes.