Vitagyn C

Tippjeink bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Hogyan szabadulj meg a bakteriális hüvelyfertőzéstől

Hogyan szabadulj meg a bakteriális hüvelyfertőzéstől?

Az egészséges hüvely öntisztuló szerv, melynek enyhén savas közege segíti a jótékony tejsavbaktériumok növekedését, a kórokozók szaporodásának viszont nem kedvez. Kerüljük a lúgos szappanok hüvelybe kerülését, mert azok felborítják ezt a kényes egyensúlyt, ami irritációhoz, kellemetlen szaghoz és akár fertőzés kialakulásához is vezethet. Előzzük meg a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulását, használjunk olyan készítményeket, amelyek a szeméremtest, vagyis a külső női nemi szervek lemosására használhatók, például olyan habzásmentes szappanokat, melyek az érzékeny bőrt nem irritálják.

Felfázás és bakteriális vaginózis – mi az összefüggés?

A „felfázást”, még ha a neve erre is utal, valójában nem a hideg, hanem azok a baktériumok okozzák, amelyek a húgycsőbe kerülve, majd azon feljutva elérik a húgyhólyagot, ahol megtelepednek és szaporodásnak indulnak. Így alakul ki a hólyag gyulladása, azaz a hólyaghurut, ami gyakori vizelési ingerrel jár, illetve pisilés közben égő, szúró fájdalmat is okoz. A tünetekért felelős, úgymond „hívatlan baktériumvendégek” akár a húgycsőnyílással szomszédos hüvelyből is érkezhetnek, aminek akkor különösen nagy a valószínűsége, ha valakinek éppen bakteriális hüvelyfertőzése van. Ilyenkor ugyanis a húgycsőnyílás közelében nagy számban lehetnek jelen káros baktériumok. A bakteriális vaginózis tehát akár egy makacs hólyaghurut forrása is lehet, már csak emiatt sem szerencsés kezeletlenül hagyni.

Felfázás és bakteriális vaginózis – mi az összefüggés

6 hasznos tipp, amivel elkerülheted a bakteriális hüvelyfertőzést

1. Ne végezz hüvelyöblítést, kivéve, ha azt orvos írta elő!

A hüvely öntisztuló testtáj, amit normál esetben egyáltalán nem kell kimosni. Az indokolatlan öblögetés (irrigálás) ugyanis károsítja a természetes hüvelyflórát és gyengíti a védelmet biztosító savas pH-t.

2. Az intim higiéniát nem szabad túlzásba vinni!

A napi tisztálkodás elengedhetetlen, arra azonban ügyelni kell, nehogy a lúgos szappanok vagy egyéb tisztálkodószerek a hüvelybe jussanak. A biztonság kedvéért lehetőleg pH-barát, speciális intim mosakodókat érdemes használni, de azokat is csak külső lemosásra: a hüvely belső tisztítása nemhogy szükségtelen, hanem még káros is lehet!

3. Kerüld a műszálas fehérneműket!

A szintetikus textilekbe könnyen belefülled az intim tájék, márpedig a nedves-nyirkos közeg ideális táptalaj lehet a kórokozók szaporodásához.

A természetes, jól szellőző, pamut alapanyagú fehérnemű jobb választás lehet.

4. Inkább hanyagold a tangát!

A tanga mindennapos viselése ellen szól, hogy ennek az aprócska bugyinak a gáttájékodon csúszkáló keskeny textilcsíkja a bacik számára „hídként” szolgál, amelyen a végbélnyílástól könnyen eljuthatnak a hüvelybemenetig. Ha mégsem akarsz lemondani erről a vitathatatlanul szexi alsóneműről, akkor is azt tanácsoljuk, hogy a viselését korlátozd a randik idejére!

5. Menzesz idején kellő gyakorisággal cserélj tampont!

Ha túl sűrűn cserélsz tampont, lehet, hogy még szinte szárazan fogod eltávolítani, amitől kidörzsölődhet a hüvelyfal. Viszont túl hosszan sem szerencsés a tampont bent tartani, mert az alvadó vérrel átitatott vattadugóban elszaporodhatnak a baktériumok, és bakteriális hüvelyfertőzés alakulhat ki. Fontos, hogy mindig az aktuális vérzés erősségének megfelelő méretű tampont válassz, éjszakára pedig használj inkább betétet.

6. Ügyelj a törlés irányára!

WC-használat után a törlés minden esetben kizárólag elölről hátrafelé történjék! Ellenkező esetben a végbél felől bélbaktériumok vagy egyéb kórokozók sodródhatnak a hüvelynyílás közelébe.

Miről ismerhető fel a bakteriális hüvelyfertőzés?

A bakteriális hüvelyfertőzés viszonylag egyszerűen felismerhető: jellegzetes tünete a bőséges és híg hüvelyfolyás, amely lehet áttetsző vagy szürkésfehér színű, emelett meglehetősen kellemetlen, leginkább a halra emlékeztető szaga van.

Mi az, amit egy nőnek egy antibiotikum-kezelés után meg kell tennie

Mi az, amit antibiotikum-kezelés után

minden nőnek meg kellene tennie?

Orvosunk antibiotikum szedését írhatja elő, például az egyszerű megfázás bakteriális felülfertőződésére, vagyis a nátha szövődményei ellen (pl. arcüreggyulladás, tüdőgyulladás), vagy akár hólyaghurut esetén. Előfordulhat, hogy bizonyos betegségek kiújulását megelőzendő alacsony dózisú antibiotikum tartós szedését javasolják. Az antibiotikum ugyanis hasznos fegyver a kórokozókkal szemben, ám sok esetben nemcsak a nemkívánatos mikroorganizmusokat pusztítja el a testünkben, hanem a szervezet hasznos baktériumállományát is károsíthatja. A kezelés nem egyszer a hüvelyflóra jótékony tejsavbaktériumait is megtizedeli. Fontos tehát, hogy minden nő tisztában legyen vele: antibiotikum-kúrák után – a bakteriális hüvelyfertőzés kialakulásának megelőzésére – szükség lehet a hüvelyflóra helyreállítására is, pl. Vitagyn C tejsavas hüvelykrémmel!

Vitagyn C hüvelykrém

Bakteriális eredetű hüvelyfertőzések és visszatérő húgyúti fertőzések kezelésének és megelőzésének kiegészítésére

Kettős védelmet nyújt:

  • gátolja a kórokozók megtelepedését,
  • prebiotikum-tartalmával segíti a jótékony Lactobacillusok szaporodását

Hozzájárul a hüvelyflóra egészséges savas közegének helyreállításához

Várandósság és szoptatás időszaka alatt is alkalmazható

Vitagyn C doboz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A Vitagyn C® hüvelykrém a hüvelyi pH helyreállításával és a kórokozók szaporodásának gátlásával segít a bakteriális eredetű hüvelyfertőzések és a visszatérő húgyúti fertőzések kezelésében és megelőzésében.

Ajánlott baktériumok okozta hüvelyfertőzés (bakteriális vaginózis) és visszatérő húgyúti fertőzések kezelésének és megelőzésének kiegészítésére. Különösen hasznos antibiotikumos kezelés után és a fertőzés kiújulása esetén. A krém a mellé csomagolt applikátorokkal pontosan és higiénikusan adagolható.